Constrângerile sunt creative

Cinci moduri prin care puteți utiliza constrângerile pentru a stimula creativitatea

Salut! Bine ai venit la ”Gândește FIX pe dos!. Încă nu am reușit să ating borna de 100 de abonați, așa că orice share, ajută 🙂 Abonare AICI!

Astăzi voi trata subiectul constrângerilor și a modului în care pot fi benefice în stimularea creativității și a inovației.

Tindem să considerăm restricțiile legate de respectarea procedurilor și lipsa resurselor drept principalele obstacole în calea inovației. Această opinie comună sugerează eradicarea tuturor constrângerilor: scăpând de reguli și limite, creativitatea și gândirea inovatoare vor prospera. Realitatea contrazice această înțelepciune și sugerează că putem inova mai bine acceptând constrângeri. Doar atunci când constrângerile devin prea mari, ele înăbușă creativitatea și inovația.

Catrinel Tromp, psiholog la Universitatea Rider, a dezvoltat o teorie despre modul în care impunerea de constrângeri ne poate face de fapt mai creativi.

Teoria lui Tromp vine împotriva noțiunilor populare despre cum se manifestă cel mai bine creativitatea. Mulți dintre noi presupunem că procesul creativ ideal este nestructurat, deschis și lipsit de limitări externe.

Dar cercetările efectuate de Tromp și de mulți alții constată că atunci când trebuie să lucrăm în limitele constrângerilor – impuse fie de sarcina în sine, fie de noi ca creatori – venim cu idei mai proaspete, mai originale. De ce se întâmplă asta?

Când ne confruntăm cu o problemă prost definită și cu un câmp de soluții larg deschis — o pagină goală sau o pânză goală — ajungem la asocierile care ne vin mai întâi în minte; gravităm spre răspunsurile care au funcționat bine pentru noi în trecut. Aceasta este o rețetă pentru clișee și reformulări familiare.

Constrângerile forțează: ne fac să privim mai departe, către soluții care să satisfacă un anumit set de cerințe. Domeniile în care căutăm acele soluții sunt mai puține ca număr și, prin urmare, căutăm acele domenii mai profund. Atingem cunoștințele care au rămas nefolosite anterior; reorganizăm și restructurăm aceste cunoștințe; venim cu noi asocieri și conexiuni ingenioase.

Cercetările au descoperit că cei mai creativi oameni sunt în special adepți a ceea ce psihologii numesc „manipularea constrângerilor”. Iată cinci moduri pentru gestionarea constrângerilor în moduri care vă vor face mai creativi:

Unu: Începeți să vă gândiți la constrângeri devreme în procesul creativ. Acest lucru dă peste cap practica obișnuită, în care ne acordăm libertate nelimitată de la început și introducem constrângeri („asta nu va funcționa și nici asta nu va funcționa”) atunci când ne judecăm ideile spre final. Cercetările arată că constrângerile își servesc cel mai eficient funcția de forțare atunci când sunt introduse și luate în considerare încă de la începutul procesului.

Doi: evocă-ți constrângerile și apoi notează-le. Găsiți o listă cu constrângeri în același mod în care a-i discuta idei noi. Notează-le și postează-le lângă locul în care lucrezi. Ideea este să faci constrângerile cât mai vizibile și conștiente posibil, astfel încât să știi cu ce te confrunți.

Trei: Încearcă să găsești „punctul favorabil”, echilibrul. Nici prea multe constrângeri, dar nici prea puține. Cercetările sugerează că ar trebui să ne formulăm proiectul creativ astfel încât să fie „moderat închis” – adică structurat într-o măsură care este utilă, dar nu atât de limitat încât să nu avem libertatea de a experimenta.

Patru: Pentru a atinge acest nivel ideal de „constrângere”, impune-ți propriile constrângeri. Constrângerile vin în două variante: constrângeri de excludere și constrângeri de focalizare. Constrângerile de excludere dictează: nu poți face acest lucru (de exemplu, nu utilizezi nicio culoare, doar alb-negru). Constrângerile de concentrare sugerează: antrenați-vă atenția asupra acestui domeniu mai mult decât asupra altora (de exemplu, explorează în profunzime numeroasele nuanțe de albastru). Unele cercetări sugerează că constrângerile de concentrare sunt mai utile în facilitarea creativității decât constrângerile de excludere.

Cinci: Adoptă o atitudine prietenoasă și cooperantă față de constrângerile din proiectul tău creativ. Este posibil să privești constrângerile nu ca limite, ci ca instrumente - instrumente pe care le utilizezi pentru a evidenția un nou teritoriu creativ.

Atunci când nu există constrângeri în abordarea procesului creativ, se instalează complezența, iar oamenii urmează ceea ce psihologii numesc calea cu cea mai puțină rezistență - optează pentru cea mai intuitivă idee care le vine în minte, mai degrabă decât să investească în dezvoltarea unor idei mai bune. Constrângerile, în schimb, oferă o concentrare și o provocare creativă care îi motivează pe oameni să caute și să conecteze informații din diferite surse pentru a genera idei noi pentru noi produse, servicii sau procese de afaceri.

Tu ce părere ai – ai observat vreodată dacă constrângerile te-au ajutat să fii mai creativ?

Accidente fericite!

Invenția post-it-ului, de exemplu, a fost cu totul întâmplătoare. Spencer Silver, un om de știință la 3M, studia descoperirea unor adezivi puternici când a dat peste unul care aparent era inutil. După cum și-a amintit mai târziu, „s-a lipit ușor de suprafețe, dar nu s-a lipit foarte strâns de acestea”. Inițial, Silver nu avea idee ce să facă cu descoperirea sa, dar ani mai târziu un alt om de știință 3M, Art Fry, a sugerat să creeze un notiță care să se lipească de hârtie fără a o deteriora.

Acel bookmark a devenit în cele din urmă Post-it Note și este acum un exemplu clasic de invenție sau tehnologie nouă care caută o aplicație. Este un caz clasic de inovație întâmplătoare, neplanificată.

PRO TIP

Banca de idei 

Notează-ți ideile: oamenii creativi păstrează liste și notițe. Edison avea mii de caiete cu note și idei în ele. Notele lui Leonardo Da Vinci erau scrise în oglindă, iar caietele sale conțineau și desene fascinante. Nu pierde acele idei! Notează-le, revizuiește lista în mod regulat, filtrează și testrează-le pe cele care încă te stârnesc.

1 aplicație

VENTURUS AI - Transformă-ți ideea de afaceri în realitate! Prin utilizarea GPT-3 generezi o analiză a ideii de afaceri și primești feedback despre cum să o transformi în una de succes. Big promise! Testeaz-o!

Util pentru feedback rapid, claritate și optimizarea resurselor.

Îți mulțumesc că ai citit până aici. Dacă acest newsletter te-a ajutat sau te-a inspirat, trimite-l unui prieten. Se poate abona AICI

Pe curând!

Claudiu

Join the conversation

or to participate.