Creativitatea este un proces

Cum te poate ajuta o sticlă cu bere să găsești idei creative

Salut! Mulțumesc celor care s-au abonat la ”Gândește FIX pe dos!, în ultima săptămână! E fain să constat că sunteți tot mai mulți interesați de subiect. Sper să vă fie satisfăcută curiozitatea prin ceea ce scriu aici și să puteți aplica câte ceva din uneltele pe care le voi prezenta, pentru a deveni mai creativi și a inova, atât în afaceri, cât și în viața personală.

Dacă ar fi să mă așez și să-mi spun: „Am nevoie de o idee nouă [inserează aici nevoia reală]”, ce ar trebui să fac?

Aș putea să fac cercetări și să încerc să elaborez o idee nouă în mod logic. Aș putea împrumuta sau fura o idee folosită de altcineva. Aș putea să stau și să-mi frământ degetele și să sper la inspirație. Aș putea cere unei persoane creative să-mi producă o idee. Aș putea convoca în grabă un grup de brainstorming.

Sau aș putea aplica în mod liniștit și sistematic o tehnică deliberată de gândire creativă și în scurt timp ar trebui să am niște idei noi.

Dacă citiți până la sfârșit, o să găsești o tehnică creativă care să te ajute să duci la bun sfârșit un proiect.

Există câteva motive foarte bune pentru care nu am acordat, la nivel societal încă, o atenție suficientă creativității. Primul și cel mai puternic motiv este că fiecare idee creativă valoroasă trebuie să fie întotdeauna logică în retrospectivă. Dacă o idee nu ar fi logică în retrospectivă, atunci nu am avea de unde să vedem valoarea acelei idei și ar fi pur și simplu o idee „nebună”. Dacă fiecare idee creativă valoroasă este într-adevăr logică în retrospectivă, atunci este firesc să presupunem și să pretindem că astfel de idei ar fi putut fi atinse prin logică în primul rând și că creativitatea este inutilă. Acesta este principalul motiv pentru care, din punct de vedere cultural, nu am acordat niciodată o atenție deosebită creativității. Aș spune că peste 95% dintre cadrele universitare din întreaga lume încă susțin această opinie. La fel și în majoritatea companiilor. Din păcate, această viziune este total greșită.

Nevoia practică de creativitate se încadrează în două domenii:

  1. Acolo unde există o nevoie reală de o idee nouă și nu putem continua fără o idee nouă. Poate fi o problemă, o criză sau un conflict. Alte abordări au eșuat. Creativitatea este singura speranță.

  2. Acolo unde nu este nevoie urgentă de o idee nouă, dar o idee nouă ar putea oferi oportunități, avantaje și beneficii.

Creativitatea este un proces, nu un eveniment. Trebuie să treci prin bariere mentale și blocaje interne. Trebuie să te angajezi să-ți exersezi meșteșugul în mod deliberat. Și trebuie să rămâi cu procesul ani de zile, poate chiar decenii, așa cum a făcut Isaac Newton, pentru a-ți vedea geniul creativ înflorind.

Ceea ce majoritatea oamenilor uită, este că Newton a lucrat la ideile sale despre gravitație timp de aproape douăzeci de ani până când, în 1687, și-a publicat cartea revoluționară, ”The Principia: Mathematical Principles of Natural Philosophy”. Căderea mărului a fost doar începutul unui mod de gândire care a durat decenii.

Există o afirmație comună și adesea repetată: „Ideile sunt ieftine”. Această afirmație reduce valoarea creativității și este complet greșită. Ideile nu sunt deloc ieftine – sunt gratuite. Și sunt uimitor de valoroase.

În weekend am participat la un eveniment de networking dedicat oamenilor de afaceri, unde am avut ocazia să aduc valoare, ajutând un om de afaceri să-și schimbe perspectiva cu care aborda o provocare din business-ul lui.

Unul din momentele evenimentului, este o sesiune de ”speed dating”, în care fiecare participant are ocazia să petreacă câteva minute pentru a face un scurt pitch și a schimba date de contact cu ceilalți participanți. Am fost surprins să constat că oamenii încep prin a vorbi, fără entuziasm, despre ei și afacerea lor, fără să se gândească o clipă la interlocutor. Ori genul ăsta de abordare, are foarte puține șanse să fie fructuoasă. Întotdeauna, începe de la celălalt! Stârnește-l să vorbească despre el și vezi cum poți să-i fii de folos. Cu siguranță vei crea o impresie puternică și te va ține minte, astfel încât să te recomande sau să apeleze la serviciile tale.

Am mai observat un comportament surprinzător. Oamenii nu se gândesc foarte structurat la cine sunt cei cărora se adresează cu serviciile sau produsele pe care le oferă. Și asta nu face altceva decât să risipească resurse, și așa limitate, în a ajunge în mod eficient către potențialii clienți. La un moment dat, în rotație, am ajuns față în față, cu un reprezentat al unei companii de logistică din Ungheni, Rep. Moldova. Căuta potențiali investitori și clienți pentru a dezvolta acel hub logistic, situat în proximitatea viitorului pod peste Prut și a viitoarei autostrăzi. Adresându-i câteva întrebări relevante, legate de cine sunt, unde sunt, cum poate să ajungă la ei, viitorii clienți, l-am ajutat să-și clarifice strategia de comunicare și vânzări. M-am bucurat tare mult, când i-am observat respirația eliberatoare în momentul în care i s-a luminat direcția. L-am ajutat, prin intermediul câtorva întrebări, să-și modifice modul în care privea acea provocare și să se uite în direcții la care nu se gândise până atunci.

Data viitoare când interacționezi cu un potențial partener, încearcă o abordare din perspectiva lui. Nu fii convențional, cu accent pe tine și pe ce oferi. Creativitatea este un proces, nu un eveniment. Trebuie să treci prin bariere mentale și blocaje interne. Trebuie să te angajezi să practici în mod deliberat tehnicile și gândirea creativă. În fond, ești responsabil pentru inventarea viitorului tău. Spor la joacă!

PRO TIP

Să presupunem că te confrunți cu o problemă dificilă – poate la serviciu, acasă, cu copiii sau în viața socială. Lucrezi la asta de ceva vreme și nu reușești să vii cu o soluție. Chiar ai nevoie de abordări creative. Ce poți face? îți recomand următoare tehnică:

Alege un obiect la întâmplare și gândește așa: „Acest obiect conține cheia pentru rezolvarea problemei.” Apoi forțează câteva idei. Încearcă cu mai multe obiecte diferite și vei avea o serie de idei radicale și inventive. Să zicem că problema ta este să găsești timp pentru a scrie o carte și obiectul pe care îl alegi este o sticlă de bere.

Uite genul de idei pe care le poți genera:

Răsplătește-te cu o sticlă de bere de fiecare dată când termini un capitol sau poate o ceașcă de ceai pentru fiecare pagină finalizată și o bere pentru fiecare capitol, plus șampanie când finalizezi prima ciornă.

Lasă o copie a manuscrisului în frigider. Apoi, de fiecare dată când deschizi frigiderul pentru a lua ceva de mâncare sau de băut, îți amintești de munca care trebuie finalizată.

Oriunde ai merge, ia cu tine niște suporturi pentru bere pentru a-ți nota ideile legate de carte. Dacă ”biscuiții” sunt prea voluminoși, încearcă post-it-uri sau o mini agendă.

Berea nu împrospătează pe nimeni cât este în sticlă. Trebuie să fie turnată/consumată pentru a fi eficientă. Același lucru este valabil și pentru ideile tale. Nu sunt bune lăsate în capul tău – trebuie să fie scoase la iveală.

Metoda funcționează atât individual și pentru grupuri. Încearc-o și vezi ce ți se potrivește cel mai bine și cum o poți adapta. Poate fi orice alt obiect. Mai presus de toate, continuă să-ți reamintești „Există câteva soluții foarte bune pentru problema mea. Nu am găsit-o încă pe cea potrivită, dar o voi face!”

Îți mulțumesc că ai citit până aici. Dacă acest newsletter te-a ajutat sau te-a inspirat, te rog să-mi trimiți un email. Orice feedback este binevenit! Răspund fiecăruia!

Dacă ți-a plăcut ce ai citit aici, trimite-i unui prieten invitația de a se abona aici.

Durează câteva secunde. Mie-mi îmi câteva ore bune să scriu și să editez newsletter-ul 😉

- Claudiu

Join the conversation

or to participate.