Creativitatea este un verb

Creativitatea este o acțiune, nu un sentiment

Salut!

Îți mulțumesc pentru că te-ai abonat la ”Gândește FIX pe dos!”, singurul newsletter din România dedicat creativității și inovației.

Acum zece mii de ani, oamenii erau prea ocupați să rezolve probleme reale din viața lor pentru a-și face griji despre cum să eticheteze aceste soluții sau cum să numească oamenii care le-au creat. Făceau artă și muzică pentru propria lor plăcere și nu se îngrijorau prea mult de cum să numească asta. O făceau pentru că puteau și asta le era dorința. Nici măcar maeștrii Renașterii și ai Iluminismului nu au vorbit prea mult despre exerciții de brainstorming sau despre metodele de producere a ideilor. Acest lucru ar trebui să ne facă să ne suspectăm obsesia modernă de a studia creativitatea ca un lucru în sine.

Cuvântul a crea este un verb. Este o acțiune. Creativitatea este gândită cel mai bine în același mod - este ceva pe care o folosești în timp ce ești implicat într-o activitate, cum ar fi pictura, scrisul, dezbaterea sau dansul. Dacă cineva îmi spune că vrea să fie mai creativ, voi întreba imediat: „Creativ în a face ce?” ceea ce le dă adesea cu pauză. Chiar dacă sunt smart și spun „Vreau să fiu mai creativ când gândesc!” Îi voi îndrepta în continuare către un meșteșug, poate fi scris sau video, deoarece au nevoie de un mediu pentru a-și dezvolta abilitățile de a îmbunătăți modul în care gândesc, creativ sau altfel.

Și mai insidios decât lecțiile uitate de la strămoșii noștri este modul în care ne-am împovărat cu o obsesie ciudată de a eticheta lucrurile. Este mișto? Este creativ? Este inovator? În loc să depunem pur și simplu efort în abilitatea de a face lucruri bune sau pur și simplu să ne bucurăm de noi înșine indiferent de calitatea rezultatului, ne facem griji dacă acesta întâlnește aprobarea subiectivă a altcuiva. Cuvântul creativ este adesea folosit pentru noutate, pentru o idee nouă sau un mod de a face ceva. Dar în această utilizare foarte limitată a cuvântului există o mare problemă. O persoană ignorantă a culturii occidentale care nu a văzut niciodată un biscuit cu ciocolată va crede că este foarte creativ, în timp ce noi toți din Occident știm că este un lucru foarte vechi și tradițional (și foarte gustos). Creativitatea ca noutate este așadar întotdeauna relativă. Ceea ce o persoană privește ca noutate ar putea fi o informație veche pentru altcineva. Aceasta înseamnă că a ne face griji cu privire la ceea ce o persoană numește creativ este adesea o goană sălbatică în discernământul gusturilor, preferințelor și experiențelor sale.

Este mult mai înțelept să te gândești la efectul pe care vrei să-l aibă o idee. Dacă scopul este să facă pe cineva să râdă, să-și repare mașina sau să crească veniturile din produsele făcute de compania lor, asta contează mult mai mult decât cât de „creativă” este sau nu o idee. O idee poate fi foarte creativă, interesantă și inspiratoare și totuși să nu rezolve o singură problemă pentru nimeni. Și contrariul este adevărat. Dacă ai fi bolnav de moarte și ai avea nevoie de îngrijiri medicale, nu te-ai certa cu medicii cu privire la meritele creative ale abordării lor. Nimeni nu a spus vreodată: „Opriți această operație! Asta mă va vindeca, dar nu este suficient de creativ!” Știm cu toții din în viața noastră reală că creativitatea este rareori cel mai important lucru, dar când vine vorba de idei, uităm că creativitatea este un mijloc pentru un scop, nu un scop în sine.

Dacă există un anumit scop pe care îl urmărești, ceva ce vrei ca creativitatea să-l rezolve pentru tine, ar trebui să știi ce este acela. Ar putea fi pur și simplu că vrei să creezi ceva care-ți face plăcere. Poate că vrei să scrii o carte grozavă care să schimbe mintea oamenilor asupra unui subiect de care îți pasă. S-ar putea să vrei să creezi o companie de un miliard de euro. Oricare ar fi, este important să o definești. Altfel, îți vei fugări coada subiectivă și cozile subiective ale altora, alergând ca niște filozofi beți care dezbat la nesfârșit definiția fiecărui cuvânt în loc să facă ceva.

O perspectivă mai sănătoasă este că creativitatea te ajută să fac pur și simplu alegeri interesante. Dacă acest lucru este adevărat, atunci creativitatea poate fi găsită aproape oriunde - în cantități mici, poate, dar există totuși. Poate exista chiar creativitate în modul în care consumatorii, oamenii care nu fac nimic, consumă lucrurile. La un fast-food, urmăriți cum aleg oamenii să-și mănânce hamburgerii (cu mâna stângă sau dreaptă? Ce condimente folosesc sau nu? Cum le adaugă? Scot ceva din compoziție?). Sau la serviciu, urmăriți cum oamenii își semnează numele sau își aranjează birourile. Dacă sunteți în preajma copiilor, priviți-i cum pictează cu degetele și construiesc lumi în Minecraft și veți vedea creații fără efort fără ca ei să se gândească vreodată la creativitate.

Chiar și ca adulți plictisiți, cu vieți definite de rutine zilnice plictisitoare, facem alegeri toată ziua, iar în fiecare dintre aceste alegeri există posibilitatea de a face ceva interesant.

Ia în considerare deciziile pe care le-ai luat astăzi. Te-ai dus la serviciu în mod obișnuit sau ai urmat un traseu fără să fii sigur unde va duce? Când te-ai îmbrăcat azi dimineață, ți-ai pus șosetele și lenjeria plictisitoare, sau pe cele distractive? Citești acest newsletter în mod normal sau întins cu capul în jos și ții telefonul sau laptopul deasupra capului? Avem întotdeauna mai multă libertate decât credem, doar că uităm. Petrecem atât de mult timp încercând să fim eficienți, încât a face ceva interesant se simte ca o pierdere de timp. Și în această tendință este o altă concepție greșită: creativitatea este rareori eficientă. Întotdeauna implică riscul și încercarea de lucruri care ar putea funcționa, dar s-ar putea să și nu. Întrebarea este atunci: suntem dispuși să petrecem timp pentru a fi interesanți, a avea gânduri interesante și a face lucruri interesante? Cu toții avem puterea, dar poate nu și voința.

La acest moment, te încurajez să-ți pui șosete creative, dacă ai. Dacă nu ai nicio șosetă creativă, ia o pereche de șosete plictisitoare pe care nu le porți niciodată din cauza simplității lor insuportabile, poate că au fost un cadou de la un verișor al treilea foarte plictisitor care locuiește în ținuturile plate și îndepărtate din Câmpia Plictiselii și transformă-le. Cu un marker gros sau un pix scrie CREATIV sau HAIOS pe fiecare. Acesta este primul tău act de sfidare creativă: fă ceva interesant din ceva plictisitor. Este aceasta o idee transformatoare, care schimba lumea? Nu. Dar este posibil interesant și acesta este cel mai bun loc pe care să îl urmărești. Multe idei grozave au cu adevărat doar interesante, dar au fost foarte rafinate în timp de o minte motivată.

Dacă nu-ți place ideea acestui proiect cu șosete pentru că ți se pare o prostie, eu spun HA!? A te prosti duce adesea la distracție, iar distracția înseamnă că ai mai multe șanse să încerci lucruri noi. Cum te aștepți să fii mai creativ dacă nu ești dispus să încerci ceva ce nu ai făcut până acum? Dacă nu ești dispus să încerci devii o victimă a status quo-ului, cel mai mare ucigaș de potențial de la începutul omenirii.

Get silly!

CREATIVITY HACK

ÎMBRĂȚIȘEAZĂ ABSURDITATEA

Absurditatea se află în centrul unora dintre cele mai creative idei ale secolelor al XIX-lea și al XX-lea. Lewis Carroll și Edward Lear au folosit absurditatea în povestire; Frații Marx, Spike Milligan și Monty Python au exploatat-o ​​ca sursă de comedie; Samuel Beckett a folosit-o pentru dramă; Frank Zappa pentru muzică; Elsa Schiaparelli în design vestimentar; iar dadaiștii și suprarealiștii au folosit-o pentru a face artă.

Proiect: Folosind limbajul vizual al sistemelor de semnalizare, creați semne absurde care derutează privitorii, provocând gândirea sau râsul cu lacrimi.

Cunoști antreprenori sau echipe care ar putea beneficia de creativitate pentru a dezvolta servicii și produse mai bune? Dacă da, te rog să împărtășești newsletter-ul cu ei. Îți vor mulțumi pentru asta!

Ai o părere sau ceva interesant de împărtășit? Te rog să-mi trimiți un e-mail. Aștept cu nerăbdare să ne auzim!

P.S. Ai nevoie de training sau consultanță în creativitate sau inovație?

Facilitez workshop-uri concepute pentru a-ți accelera inovația, pentru a oferi direcție strategică și claritate.

Răspunde la acest email pentru detalii.

În ciuda celor mai bune intenții, multe companii nu știu cum să profite la maximum de abilitățile creative care se agită în interiorul lor. Misiunea mea este de a inspira o mișcare care trezește curiozitatea intenționată ca fundament al inovației.

De aceea există ”Gândește FIX pe dos!”

Există pentru a face un lucru: Pentru a vă ajuta să profitați la maximum de mintea voastră.

Stay creative!

Claudiu

Join the conversation

or to participate.