Creativitatea în vremea Inteligenței Artificiale

AI va ajuta industriile creative, dar nu va înlocui creativitatea

Salut!

Îți mulțumesc pentru că te-ai abonat la ”Gândește FIX pe dos!”, singurul newsletter din România dedicat creativității și inovației.

Astăzi despre creativitate an vremea AI. Modelele lingvistice de mari dimensiuni devin din ce în ce mai bune în a imita creativitatea umană. Totuși, asta nu înseamnă că sunt creative. Pe larg, în continuare.

Pe măsură ce boom-ul AI ia viteză, vedem că apar primele rezultate relevante. Inteligența artificială generativă s-a dovedit a fi o tehnologie uimitoare, cu potențialul de a avea un impact asupra multor industrii – Dar este teama noastră timpurie justificată?

Motivul de la care am pornit ediția asta este un articol intitulat „AI a învins un test pentru creativitatea umană, dar ce înseamnă asta?” Cred că întrebarea exactă este ceva de care lumea creativă, și în special designerii, se îngrijorează pe bună dreptate.

Impactul pe care îl are genAI

Impactul în afaceri al algoritmilor generativi asupra industriilor se materializează încet. Putem vedea companii cu o conexiune puternică la vârful AI pe burse, un semn că valoare percepută este produsă. Aceste companii sunt în fruntea inteligenței artificiale (generative) și pariază să fie numărul unu în noile industrii.

Progrese recente ale capabilităților tehnice, așa cum se evidențiază într-un raport McKinsey, sugerează că impactul ar putea fi profund. Potrivit cercetării lor, adaosul anual estimat la valoarea economică globală variază de la 2,6 trilioane de dolari până la 4,4 trilioane de dolari în 63 de cazuri de utilizare analizate. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, depășește întregul PIB al Regatului Unit în 2021, care s-a situat la 3,1 trilioane de dolari.

Cu toate acestea, este esențial să abordăm aceste cifre cu un optimism prudent, recunoscând că valoarea potențială nu a fost încă realizată pe deplin. În timp ce etapele incipiente ale influenței AI generative asupra industriei globale devin evidente, adevărata amploare a impactului său este încă în desfășurare. Pe măsură ce navigăm în această eră a genAI, persistă întrebări cu privire la natura creativității în fața inteligenței artificiale și dacă temerile timpurii din jurul acesteia sunt justificate.

Punctele forte și punctele slabe ale algoritmilor generativi

Pe măsură ce continuăm să vedem cristalizarea și adevărata valoare a capabilităților generative în industriile creative, realizăm că anumite aplicații devin din ce în ce mai puțin relevante. Uneori este prea ușor să spui: „Să folosim AI!” — La fel cum ar putea face managerul tău. Trebuie să găsim instrumentele potrivite la momentul potrivit.

Un exemplu este utilizarea LLM-urilor pentru a scrie articole. În timp ce LLM-urile sunt bune în a scrie o mulțime de articole, articolele par pur și simplu fade. Am găsit mult prea puțină gândire creativă. Din acest motiv, veți descoperi că o imagine Midjourney se simte ca o imagine Midjourney.

Ceea ce putem învăța din acest exemplu este că, deși sunt buni la divergențe, algoritmii generativi tind să susțină modelele istorice, existente. Lucrurile ieșite din cutie nu aderă la tipare, ci mai degrabă rup tipare.

Este logic odată ce realizezi că algoritmii generativi, nu doar LLM-urile, sunt antrenați de date istorice. Rezultatul generat este o versiune generalizată a acestor date de antrenament. Rareori ai vedea un tigru albinos când îi ceri lui Midjourney o poză cu un tigru. Algoritmii generativi aderă în mod inerent la tipare.

Care este locul pentru creativi în industriile bazate pe inteligență artificială?

Deși ar putea fi bine să găsiți modele pentru anumite industrii, cum ar fi știința datelor, pentru industriile creative nu este decât un instrument. Deși ar putea fi util pentru un designer să găsească 100 de variante ale unui design de periuță de dinți, a avea un designer creativ vă va oferi un design cu adevărat unic.

Un designer poate pune capacitatea generativă în avantajul său, profitând de instrumente de vizualizare precum Dall-E 2 și Midjourney. Ei pot explora ceea ce lumea are de oferit. Dar pentru a fi cu adevărat creativ, ar trebui să-și exploreze în mare parte propriile idei și experiențe.

Dacă mă refer la articolul pe care l-am menționat mai devreme, un algoritm ar putea fi capabil să imite creativitatea într-o anumită măsură. S-ar putea să funcționeze ca un partener de sparring pentru comunitatea de design. Dar pentru a fi perturbatoare, pentru a fi ieșite din cutie, companiile ar trebui să caute să-și crească maturitatea în design.

Un alt argument pe care vreau să-l aduc este mai extrem. Imaginați-vă că am avea o lume în care toată munca creativă este realizată de genAI. GenAI se bazează pe datele sale de antrenament, fără a crea nimic nou în acest proces. Apoi am antrena versiuni mai noi cu rezultate generate de versiunile mai vechi. Am vedea atunci noi tehnologii și design disruptive? Dacă mă întrebați pe mine, cred că este foarte puțin probabil.

Acest viitor în care inovația este inexistentă face să creeze un viitor destul de distopic. Am pierde ideile disruptive, ceea ce înseamnă că inovația se oprește.

Ultimul an a arătat clar că comunitate de design, nu ar trebui să se teamă de evoluțiile AI. Ar trebui mai degrabă să se simtă împuternicită de noile comenzi rapide din fluxul de lucru. Dar creativitatea va rămâne întotdeauna la om.

Pe măsură ce asistăm la evoluția AI în industriile creative, devine evident că aceste tehnologii pot servi mai degrabă ca ajutoare puternice decât ca înlocuitori pentru ingeniozitatea umană. Cheia constă în înțelegerea relației simbiotice dintre intuiția umană și asistența AI. În timp ce algoritmii generativi excelează la sarcinile bazate pe date și la recunoașterea modelelor, le lipsește profunzimea emoțională și înțelegerea nuanțată pe care oamenii le aduc procesului creativ.

Cum ar trebui să ne pregătim

Sinergia dintre creativitatea umană și algoritmii generativi poate duce la inovații fără precedent. În timp ce AI poate excela în recunoașterea și optimizarea modelelor, îi lipsește profunzimea intuitivă și experiențială pe care designerii umani o aduc procesului creativ. Intuiția umană este esențială pentru înțelegerea emoțiilor, a nuanțelor culturale și pentru o înțelegere profundă a tendințelor societății în eforturile artistice.

AI este pur și simplu o soluție bazată pe date. Nu ar trebui să ne bazăm pe deplin pe rezultate creative de la algoritmi generativi, din același motiv pentru care designerii nu se bazează doar pe analize și hărți termice. Creativitatea, la baza ei, este un atribut profund uman care depășește replicarea tiparelor existente. Aceasta înseamnă că nuanța, contextul și emoțiile trebuie să fie pe deplin înțelese pentru a ieși în mod creativ.

Coexistența creativității umane și AI generativă are potențialul de a debloca noi fluxuri de lucru în procesele creative. Teama ca AI să înlocuiască creativitatea umană sau întrebarea „cum folosim de fapt acest lucru în avantajul nostru” ar trebui înlocuită cu o mentalitate proactivă, pozitivă. Vom fi capabili, și suntem deja într-o oarecare măsură, să folosim inteligența artificială ca instrument pentru a ne îmbunătăți capacitățile umane?

Pe măsură ce comunitatea de design navighează în acest peisaj în continuă evoluție, este esențial să recunoaștem că, deși AI poate imita anumite aspecte ale creativității, nu poate înlocui ideile autentice, inovatoare, care decurg din tapiseria bogată a experienței umane. Viitorul nu este o dihotomie între oameni și inteligență artificială, ci o colaborare care propulsează creativitatea.

Noutăți din AI & Tech - Focus .ro

Aysa.ai, software de optimizare pentru motoarele de căutare dedicat industriei comerțului electronic, a atras o investiție de 150.000 de euro de la Innovator Spark (link).

Fondul de investiții Early Game Ventures și-a lansat cel de-al doilea fond, EGV Fund II, cu o valoare totală de 60 de milioane de euro, destinat investițiilor atât în ​​startup-uri românești, cât și străine (link).

MaintainX a primit o investiție de 50 de milioane de dolari seria C pentru produsul care oferă software pentru întreținere industrială (link).

Ride Colibri, compania de mobilitate electrică, a strâns 220.000 $ în finanțare pre-seed de la 6 business angels (link).

SeedBlink a anunțat un parteneriat strategic cu Capital Cell, principala platformă de investiții din Spania, specializată în Biotehnologie și Healthtech (link).

CautCurier.ro, o platformă pentru servicii de livrare la ultimul kilometru, a anunțat o investiție de 50.000 euro de la MakeIT din Oradea, vizând extinderea în cinci orașe mari din România (link).

Sessions Technologies, o companie care a dezvoltat o platformă de comunicare inteligentă care reunește toate instrumentele de colaborare într-un singur loc, a atras 500.000 EUR în finanțare pe SeedBlink în decembrie 2023 (link).

Cunoști antreprenori sau echipe care ar putea beneficia de creativitate pentru a dezvolta servicii și produse mai bune? Dacă da, te rog să împărtășești newsletter-ul cu ei. Îți vor mulțumi pentru asta!

Ai o părere sau ceva interesant de împărtășit? Te rog să-mi trimiți un e-mail. Aștept cu nerăbdare să ne auzim!

P.S. Ai nevoie de training sau consultanță în creativitate sau inovație?

Facilitez workshop-uri de inovație și creativitate concepute pentru a-ți accelera inovația, pentru a oferi direcție strategică și claritate. Răspunde la acest email pentru detalii.

În ciuda celor mai bune intenții, multe companii nu știu cum să profite la maximum de abilitățile creative care se agită în interiorul lor. Misiunea mea este de a inspira o mișcare care trezește curiozitatea intenționată ca fundament al inovației.

De aceea există ”Gândește FIX pe dos!”

Există pentru a face un lucru: Pentru a vă ajuta să profitați la maximum de mintea voastră.

Stay creative!

Claudiu

Join the conversation

or to participate.