De ce Product Market Fit este o abordare riscantă

Mai bine oferă valoare primilor zece clienți pentru a obține claritate

Salut!

Îți mulțumesc pentru că te-ai abonat la ”Gândește FIX pe dos!”, singurul newsletter din România dedicat creativității și inovației.

Rubik Hub lansează în Iași cea de-a 8-a ediție a programului lor de pre-accelerare. Caută oamenii care au o idee de startup cu o componentă tech și vor să construiască, pornind de la ea, o soluție de impact.

📆 Între 31 octombrie-7 decembrie, participi la ateliere hibride – o parte fizice (după ora 18), o parte online, sesiuni de feedback individuale și de grup cu mentori și echipa Rubik Hub. Sunt mentor în acest program și te voi ajuta să obții claritate în face legătura dintre nevoia clientului și produsul tău.

Ediția de azi este dedicată abordării optime pentru a-ți valida idea cu nevoia existentă la utilizatori. Cea reală. Să aprofundăm!

În lumea start-up-urilor există un concept care a devenit aproape sacrosant: „Product/Market Fit”.

Creat de antreprenorul și investitorul Marc Andreessen, este starea evazivă în care un produs satisface o cerere puternică de pe piață.

Dar dacă ți-aș spune că acest concept, venerat de mulți, este un mod riscant de a gândi succesul în afaceri? Nu sunt împotriva intenției frazei, ci în modul în care aceasta poate (și duce) la concentrarea asupra unui lucru greșit. Pentru început, chiar și încadrarea „Potrivire produs/piață” implică „Am un produs și voi găsi o piață potrivită pentru el”.

Clienților tăi nu le pasă de tine. Nu le pasă de produsul sau serviciul tău. Le pasă de ei înșiși, de visele lor, de obiectivele lor. Le va păsa mult mai mult dacă îi ajuți să-și atingă obiectivele și pentru a putea să facă asta, trebuie să le înțelegeți obiectivele, precum și nevoile și dorințele cele mai profunde.

Steve Jobs

Ascultam recent un podcast în care invitatul povestea despre startup-urile conduse de produse, de design, de management... Dar unde este clientul în toate acestea? E ușor sa te pierzi dacă nu pleci de la utilizator/client. De la oameni și nevoile lor.

Să analizăm de ce „Product/Market Fit” nu este panaceul care este adesea descris că este.

Mai jos, șase aspecte mai ample la care să te gândești atunci când ai în vedere Product/Market Fit.

1. Este înșelător de absolut

„Fit” implică o stare binară – fie ai atins-o, fie nu. Relația dintre un produs și piața acestuia este mult mai nuanțată.

Piețele sunt dinamice și în continuă evoluție, iar nevoile clienților se modifică în timp. Ceea ce s-ar putea să se potrivească perfect astăzi ar putea trebui revizuit mâine.

Riscăm să trecem cu vederea nevoia de adaptare și evoluție continuă, încadrându-l ca un obiectiv fix.

2. Ignoră diversitatea clienților

Fiecare piață cuprinde diverse segmente de clienți cu nevoi și preferințe diferite. A presupune că un singur produs se potrivește perfect tuturor acestor segmente este prea simplist.

Într-adevăr, companiile trebuie adesea să facă compromisuri și să prioritizeze anumite segmente față de altele. Ideea de „potrivire” nu ține cont de aceste complexități.

3. Potențial de automulțumire

Odată ce o companie crede că a atins Product/Market Fit, există pericolul de automulțumire. Accentul se poate muta de la inovare și îmbunătățire la pur și simplu menținerea status quo-ului.

Acest lucru poate înăbuși creativitatea și poate împiedica capacitatea unei companii de a rămâne în top într-un peisaj de afaceri în schimbare rapidă.

4. Accentul excesiv pe produs

Termenul „Potrivire produs/piață” pune un accent nejustificat pe produsul în sine. În timp ce un produs grozav este, fără îndoială, crucial, este doar o piesă a puzzle-ului.

Factori precum marketingul, distribuția, asistența pentru clienți și prețurile joacă un rol la fel de important în succesul unei afaceri. Această concentrare îngustă asupra produsului ne poate închide ochii asupra aspectelor mai largi ale construirii unei afaceri de succes.

5. Nu încurajează gândirea pe termen lung

Atingerea Product/Market Fit este un obiectiv pe termen scurt. Odată ce ajungi la el, ce urmează?

Această mentalitate poate împiedica gândirea strategică pe termen lung. În loc să se concentreze pe „potrivire”, start-up-Uriel și companiile ar trebui să urmărească sustenabilitatea și creșterea în timp.

6. Neglijează importanța timpului

Timpul este adesea un factor critic în succesul afacerii. Un produs care nu reușește să câștige tracțiune pe o piață ar putea avea un succes enorm atunci când este introdus într-un moment sau context diferit.

„Potrivire produs/piață” nu ține cont în mod adecvat de această dimensiune temporală.

Michael Seibel, director general și partener la Y Combinator (prezentat drept cel mai bun accelerator de startup-uri din lume) spune că „majoritatea fondatorilor care trec prin programul de la YC nu găsesc niciodată un produs/piață potrivite”

O abordare mult mai eficientă este utilizarea framework-ului Jobs To Be Done.

Intervievați o mână de clienți și obțineți un consens asupra sarcinii pe care încearcă să o realizeze.

Iată câteva sfaturi: NU te concentra pe sarcina pe care o îndeplinește produsul tău.

În schimb, concentrează-te pe sarcina pe care clienții tăi încearcă să o ducă la bun sfârșit.

Ține minte: produsele nu au sarcini — oamenii au. Și au nevoie de produse sau servicii pentru a și le îndeplini.

De acolo, poți să mapezi etapele sarcinii și să descoperi modalități de a-i ajuta să facă treaba mai bine.

Etapele de investiție pentru fiecare companie vor fi diferite în funcție de industrie, tip de produs, maturitate etc. În general, un prim jalon puternic este atunci când ești capabil să oferi valoare primilor zece clienți. De ce să te concentrezi pe primii zece clienți?

Oferirea de valoare primilor zece clienți este o piatră de hotar concretă, eliminând subiectivitatea “Product/Market fit”. Având în vedere un obiectiv concret, obții o mai bună înțelegere a direcției și progresului produsului, ceea ce duce la o mai bună aliniere cu echipa, la claritate cu privire la următorii pași și la capacitatea de a învăța mai rapid.

Dacă-ți concentrezi strategia pe primii zece clienți, poți să:

  • Definești o etapă concretă pentru a lua decizii de a trece sau nu la nivelul următor de dezvoltare.

  • Înțelegi de ce este nevoie pentru ca produsul să funcționeze pe teren.

  • Obții dovezi pentru a vedea dacă soluția ta converge sau se abate de la durerea clientului.

  • Stabilești o țintă clară pentru echipă.

  • Urmărești și să comunici progresul.

Chiar dacă obții dovezi că există o piață pentru produsul tău, nu vei ști dacă poți livra propunerea de valoare până când nu testezi produsul pe teren.

După zece clienți, vei avea dovezi concrete că produsul tău are tracțiune pe piață. ȘI că poți livra valoarea pe care ai promis-o. În acel moment, puteți decide cu încredere să continuați să investiți în acest produs, să schimbați direcția sau să abandonați cu totul inițiativa.

ÎN CONCLUZIE:

Privește lumea prin prisma unei probleme de rezolvat, nu prin prisma unui produs.

Dacă crezi că clienții au nevoi latente, atunci te gândești la inovație cu o perspectivă legată de soluții. Învață cum să gândești cu o mentalitate de client.

Pe scurt

Product/Market Fit nu este și nu ar trebui să fie niciodată despre adaptarea produsului tău la o piață.

Dacă ai o idee sau o tehnologie nouă, începe prin a înțelege de ce au nevoie oamenii, provocările lor, nevoile lor, lumea lor.

Obțineți informații despre un grup de oameni și transformați aceste informații într-o soluție care îi poate ajuta și pe care o caută.

Noutăți din AI & Tech

Tech Savy: Studiu care arată că 42% dintre utilizatorii de Mac folosesc zilnic aplicații AI.

Catch Me If You Can: Microsoft oferă recompense de până la 15.000 USD oricui poate găsi vulnerabilități în funcțiile AI din Bing și alte produse.

Feeling the Heat: Stack Overflow concediază peste 100 de persoane, deoarece instrumentele de codare bazate pe inteligență artificială continuă să le afecteze afacerea.

Spotlight: YouTube introduce noi reclame bazate pe inteligență artificială pentru agenții de marketing care vizează ocazii speciale.

Game Time: Netflix vrea să-și transforme emisiunile de succes în jocuri pentru mobil. (Wednesday și Squid Games vor fi primele)

Inteligența artificială revoluționează scanările RMN – o companie startup din München a obținut 32 de milioane de dolari pentru a scana ouă și spune că urmează testarea pe oameni.

Cunoști creatori și antreprenori care ar putea beneficia de ajutor cu această problemă? Sau care au preocupări în domeniul inovației? Dacă da, te rog să împărtășești newsletterul cu ei. Îți vor mulțumi pentru asta!

Ai o părere sau ceva interesant de împărtășit? Te rog să-mi trimiți un e-mail. Aștept cu nerăbdare să ne auzim!

P.S. Ai nevoie de training sau consultanță în creativitate sau inovație?

Facilitez workshop-uri de inovație și creativitate concepute pentru a-ți accelera inovația, pentru a oferi direcție strategică și claritate. Răspunde la acest email pentru detalii.

În ciuda celor mai bune intenții, multe companii nu știu cum să profite la maximum de abilitățile creative care se agită în interiorul lor.

De aceea există ”Gândește FIX pe dos!”

Există pentru a face un lucru: Pentru a vă ajuta să profitați la maximum de mintea voastră.

Stay creative!

Claud

Join the conversation

or to participate.