Ideile sunt sursa tuturor lucrurilor

Ideile sunt combustibilul progresului

Salut!

Îți mulțumesc pentru că te-ai abonat la ”Gândește FIX pe dos!”, singurul newsletter din România dedicat creativității și inovației.

Săptămâna aceasta acoperim chestiuni legate de idei, începând cu 100 de idei mici, de ce unele idei durează mai mult să se răspândească decât altele, cum să vii cu idei bune de afaceri și cum te ajută să ai un flux de idei constant.

Ideile ne definesc umanitatea. Ele modelează modul în care gândim și ne vedem locul în univers. Nu există prosperitate, comerț, artă, oraș sau mare bogăție materială de niciun fel, dar dacă îi urmăriți originea, veți afla că s-a înfiripat într-un gând al unui individ.

O listă de idei, fără o ordine anume și din domenii diferite, care ajută la explicarea modului în care funcționează lumea.

Câteva selecții:

  • Efectul Ringelmann: Membrii unui grup devin mai leneși pe măsură ce dimensiunea grupului lor crește. Bazat pe presupunerea că „probabil altcineva se ocupă de asta”.

  • Cuvinte fără conținut: expresii care par să aibă sens, dar nu transmit nimic tangibil. „Creșterea a fost solidă în ultimul trimestru” sau „Mulți oameni cred”.

  • Paradoxul luxului: cu cât ceva este mai scump, cu atât este mai puțin probabil să îl utilizați, așa că relația dintre preț și utilitate este un U inversat. Ferrari-urile stau în garaje; VW-urile sunt conduse.

De ce unele inovații se răspândesc atât de repede, iar altele durează mai mult să se răspândească? Acest articol examinează puterea „ideilor lente” și de ce unele idei se mișcă puțin mai încet. „Tânjim după soluții tehnologice fără fricțiune. Dar oamenii care vorbesc cu oameni este încă modul în care normele și standardele se schimbă.”

Descoperiți tehnici pentru a genera idei de afaceri și aflați ce le face pe cele bune să iasă în evidență.

Iată câteva cuvinte înțelepte:

  • Observați” ideile, nu „vă gândiți la unele” - Găsiți oportunități în timp ce observați lumea. Rezolvați o problemă care există cu adevărat.

  • Căutați experiențe noi și aveți răbdare - Puneți-vă în situații noi pentru a vă expune la mai multe lucruri

  • Potrivire personală - Aveți abilitățile și resursele pentru a vă transforma ideea într-o afacere profitabilă? Dacă nu, poți să le înveți sau să le dobândești fără prea multe dificultăți?

Bazându-se pe perspective din istorie, psihologie și filozofie, Mario Gabriele provoacă mitul geniului singuratic și oferă un argument convingător pentru puterea colaborării în inovare.

  • Tolerează eșecul. Pentru a promova un mediu creativ, trebuie să te simți confortabil cu eșecul.

  • Cultivă mintea de începător. Începătorul poate găsi adesea soluții la care expertul este orb.

  • Motivează inovația. Angajați pe cei motivați intrinsec. Un studiu a arătat că oamenii de știință care s-au optimizat pentru siguranța salariului sau a locului de muncă au fost mai puțin inovatori decât cei motivați de independență sau de dorința unei provocări intelectuale.

O idee este ca o sămânță, care, pentru a crește, trebuie să fie plantată, udată și hrănită. Cu toate acestea, odată ce ideile prind rădăcini, ele sunt capabile să se răspândească fără limită. Luați, de exemplu, ideea de „călătorie”. De la roată în urmă cu milenii, la trăsura de cai, la automobile, trenuri, la avioane, ideea de călătorie s-a răspândit abundent în timp și spațiu. Sau luați noțiunea de „comunicare la distanță lungă”. De la semnale de fum, la porumbei călători, la telegraf, la internet, oamenii au construit pe ideile fiecărei generații în căutarea interconectivitatii și interacțiunii. Fiecare politică inovatoare, explorare excentrică și perturbare a status quo-ului are rădăcinile într-o idee, o mică pietricică care pornește un val care ajunge în cele din urmă pe toate țărmurile.

Azi îți recomand o carte 

de Jeremy Utley and Perry Klebahn (2022)

Proaspăt publicată în română la Publica.

Fluxul de idei este un indicator de business. Singurul care contează. Este numărul de idei creative pe care organizația le generează într-o anumită perioadă de timp. Pentru a deveni mai creativ, ar trebui să vă măsurați în mod constant fluxul de idei și apoi să faceți pași pentru a-l crește.

Pentru a realiza acest lucru, include generarea și utilizarea fluxului de idei în rutina ta zilnică.

O poți face în două moduri:

  • Inovează — construiește un proces de inovare care transformă ideile în produse viabile, folosind date din lumea reală generate de teste, nu de teorii.

  • Amplifică — umple canalul de inovare cultivând idei inovatoare, în volum mare. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.

Inovația nu este niciodată un moment de tip Eureka sau o realizare solitară. Nici nu este o sesiune de brainstorming sau chiar un sprint programat. În realitate, inovația trebuie să fie o practică zilnică și nu ar trebui lăsată niciodată doar în seama creatorilor – toată lumea ar trebui să genereze și să comercializeze în mod obișnuit idei inovatoare. Toată lumea ar trebui să lucreze activ la IdeaFlow-ul tău.

Cunoști creatori și antreprenori care ar putea beneficia de ajutor în generarea de idei creative? Sau care au preocupări în domeniul inovației? Dacă da, te rog să împărtășești newsletterul cu ei. Îți vor mulțumi pentru asta!

Ai o părere sau ceva interesant de împărtășit? Te rog să-mi trimiți un e-mail. Aștept cu nerăbdare să ne auzim!

P.S. Ai nevoie de training sau consultanță în creativitate sau inovație?

Facilitez workshop-uri de inovație și creativitate concepute pentru a-ți accelera inovația, pentru a oferi direcție strategică și claritate. Răspunde la acest email pentru detalii.

În ciuda celor mai bune intenții, multe companii nu știu cum să profite la maximum de abilitățile creative care se agită în interiorul lor.

De aceea există ”Gândește FIX pe dos!”

Există pentru a face un lucru: Pentru a vă ajuta să profitați la maximum de mintea voastră.

Stay creative!

Claudiu

Join the conversation

or to participate.