Inovația nu e doar o modă

Cum faci ca inovația să fie adoptată în organizație.

Salut!

Îți mulțumesc pentru că te-ai abonat la ”Gândește FIX pe dos!”, singurul newsletter din România dedicat creativității și inovației.

În ediția de azi, am pus cap la cap câteva idei despre cum poți susține inovația în organizații, despre cum să iei decizii bune fără să te bazezi pe noroc. Stay curious!

Inovația a devenit un cuvânt la modă. Odată cu accelerarea răspândirii Internetului și a tehnologiilor digitale, toată lumea declară că inovează.

Am văzut și auzit multe exemple în ultimii cinci ani de companii care încearcă să „fie inovatoare”, dar adesea nu fac altceva decât să creeze un pic de entuziasm în ceea ce este un eveniment de tip „hackathon” ad-hoc.

"Te rog, nu fi atât de pesimist; parcă te aud spunând."

Și ai dreptate.

Eu încurajez, salut și sprijin pe oricine încearcă să inoveze.

Mai mult, mă inspiră să devin mai bun și să mă concentrez asupra dezvoltării modalităților prin care pot ajuta companiile de astăzi să inoveze.

53% dintre CEO cred că modelul lor de afaceri nu va supraviețui următorului deceniu. - PWC

Privind înapoi la progresul „ecosistemului de inovare”, văd puține schimbări. Poate că caut în locul greșit?

Sau poate caut o schimbare semnificativă, mai degrabă decât multe schimbări incrementale?

Un lucru este sigur; schimbarea este dificilă. Și pentru a realiza schimbarea, vorbim despre comportamentele individuale care formează în mod colectiv cultura unei organizații.

Asta ridică întrebarea: Cum am putea permite oamenilor din cadrul organizațiilor să devină inovatori? Și tocmai asta voi încerca să te ajut să faci astăzi.

Să aprofundăm!

Cei 3 piloni ai inovației: curiozitate, creativitate și claritate

Curiozitate

În rândul mentalității de business-as-usual, cultivarea curiozității este un prim pas vital. Fără curiozitate, în cel mai bun caz, oamenii devin orbi la probleme și pot răspunde doar la nivel de suprafață pentru a remedia o situație, mai degrabă decât să-și ia timpul și efortul necesar pentru a începe explorarea problemei. În cel mai rău caz, devine „nu e problema mea” s-o rezolv.

Iată câteva recomandări pe care le poți aplica de mâine:

Cultivați empatia: în centrul inovației se află empatia - înțelegerea nevoilor și dorințelor utilizatorului final. Începe cu echipa ta. De exemplu, recent am avut o activitate de teambuilding folosind ​Lego pentru a afla mai multe despre fiecare membru al echipei și pentru a construi, din Lego, o metaforă a echipei: rezultat - o înțelegere mai profundă a modului în care fiecare persoană vede lumea.

Încurajați problemele: „Nu-mi aduceți probleme; aduceți-mi soluții!” Cu toții am auzit asta pe la manageri sau prin literatura de business, în care oamenii sunt recompensați pentru rezolvarea problemelor, mai degrabă decât pentru identificarea (și explorarea) problemelor. Pentru a depăși rezolvarea reactivă a problemelor la nivel de suprafață, este adesea nevoie de timp pentru a sta cu problema și a explora întregul spațiu conectat.

Vezi ce are de spus Adam Grant pe acest subiect:

Creativitate

La fel ca elaborarea de strategii de succes în afaceri, cultivarea creativității necesită un amestec de gândire analitică și explorare imaginativă. Asta e corect; avem nevoie de oameni atât cu creierul stâng, cât și cu creierul drept pentru inovare. Adevărul este că toți suntem un amestec al ambelor. Iar creativitatea este un mușchi care poate fi exersat și crescut.

Mai jos, câteva modalități de a dezvolta creativitatea în echipa ta:

Întrebări de explorare: Generați idei pornind de la întrebări descriptive sau contestând ipotezele despre problemă: “Ce este...?” “Ce a provocat...?” “De ce…?” Apoi treceți la starea de viitor gândindu-vă, “De ce sau de ce nu...?” “Și dacă...?” “Cum ar fi dacă?”

Până la capăt: Oferiți fiecărei persoane un teanc de Post-it-uri. Toată lumea trebuie să scrie câte o idee pe fiecare post-it și să ajungă la capătul teancului.

Ieșiți la o plimbare: lăsați-vă mintea analitică să se odihnească și lăsați-vă subconștientului să iasă la suprafață. Crede-mă (și Nietzsche); subconștientul tău așteptă să te relaxezi.

"All truly great thoughts are conceived by walking" - Nietzsche

Claritate

Claritatea este locul în care cauciucul se întâlnește cu asfaltul. Claritatea se referă la preluarea și implementarea a tot ceea ce ai învățat (alias schimbarea comportamentului).

Și așa cum am stabilit deja, schimbarea este grea. E grea pentru că:

  • Obiceiuri

  • Frică

  • Mediul

  • Dinamica grupurilor

Pentru a te ajuta la implementare, îți recomand câteva abordări:

Prototipați, testați și îmbunătățiți: transformați ideile în prototipuri brute, expuneți-le la feedback și repetați-le. Din punct de vedere tehnic, aceasta face parte din creativitate; în practică, implementarea este un proces de învățare continuă pentru a găsi ceea ce va funcționa în cultura unei organizații.

Stai, nu ai spus că cultura corporativă trebuie să se schimbe?

Ba da, dar schimbarea culturii este progresivă, iar o soluție bună, bine implementată este mai bună decât una grozavă care stă pe margine.

Folosiți metoda comutatorului: modelul Chip și Dan Health de schimbare a comportamentului este încă unul dintre cele mai bune disponibile. Iată un videoclip pentru a vă oferi o privire despre cum se face.

Pe scurt, o foaie de parcurs pentru a încorpora inovația în organizație:

Convingerea leadership-ului: așa cum ai câștigat acceptul pentru inițiative strategice, susține și proiectele de inovație. Comunică potențialul său de a transforma provocările în oportunități.

Cultivă colaborarea interfuncțională: Inovația prosperă din perspective diverse. Încurajează colaborarea între departamente, aplicând talentul tău pentru a le permite altora să exceleze.

Instruire și ateliere: Dezvoltă ateliere informative care evidențiază principiile Design Thinking. Abordarea structurată asigură faptul că angajații înțeleg valoarea și aplicarea acesteia.

Măsurați și adaptați: Folosește-ți datele colectate pentru a măsura impactul inițiativelor inovative. Adaptează strategiile bazate pe perspective, reflectând capacitatea voastră de a ajusta strategiile de afaceri pentru a obține rezultate optime.

Mănâncă, dormi, inovează! Spor la joacă!

Dezvoltare Personală

Ni s-a spus despre cât de important este să luăm decizii bune, dar nimeni nu ne învață cu adevărat cum să facem asta. În acest ghid cuprinzător, puteți afla cum și puteți găsi link-uri către resurse suplimentare.

Câteva idei cheie:

Folosește modele mentale: ele modelează modul în care gândești, cum abordezi problemele și cum identifici informațiile care contează și ignori ceea ce nu contează.

Înțelege sursele prostiei și ia măsuri pentru a reduce șansele de prostie. Acestea includ informații greșite, modele mentale greșite și încercarea de a face ceea ce este ușor în loc de ceea ce este corect.

Obține o înțelegere multidisciplinară a lumii: dacă ești echipat cu o înțelegere completă a elementelor fundamentale ale modului în care funcționează lucrurile, poți aplica toate aceste cunoștințe la problemele și provocările cu care te confrunți în fiecare zi.

Spor la învățare!

Ce mai e nou în AI

Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) din Marea Britanie a propus 7 principii pentru reglementarea IA, cu un accent special pe modelele de bază. Iată lista principiilor:

Responsabilitate: implică asumarea responsabilității pentru rezultatele modelelor AI.

Acces larg: Permiterea accesului pe scară largă la cipuri și la datele de antrenare.

Modele de afaceri diverse: promovarea unei varietăți de modele de afaceri.

Interoperabilitate și flexibilitate: Permite utilizarea adaptivă și integrarea.

Comportament anticoncurențial: evitarea acțiunilor monopoliste.

Transparență: furnizarea de informații despre pericolele potențiale și limitele IA.

Protecția consumatorilor: protejarea oamenilor de sistemele AI slabe.

Se pare că guvernele vor adopta măsuri de reglementare a domeniului. Sper să nu înăbușe inovația și dinamica domeniului.

Cunoști creatori și antreprenori care ar putea beneficia de ajutor cu această problemă? Sau care au preocupări în domeniul inovației? Dacă da, te rog să împărtășești newsletterul cu ei. Îți vor mulțumi pentru asta!

Ai o părere sau ceva interesant de împărtășit? Te rog să-mi trimiți un e-mail. Aștept cu nerăbdare să ne auzim!

P.S. Ai nevoie de training sau consultanță în creativitate sau inovație?

Facilitez workshop-uri de inovație și creativitate concepute pentru a-ți accelera inovația, pentru a oferi direcție strategică și claritate. Răspunde la acest email pentru detalii.

În ciuda celor mai bune intenții, multe companii nu știu cum să profite la maximum de abilitățile creative care se agită în interiorul lor.

De aceea există ”Gândește FIX pe dos!”

Există pentru a face un lucru: Pentru a vă ajuta să profitați la maximum de mintea voastră.

Stay creative!

Clau

Join the conversation

or to participate.