Întrebări care stimulează inovația

Ce mai patentează Google

Salut!

Îți mulțumesc că te-ai abonat la ”Gândește FIX pe dos!. Bine ai venit în universul creativității și inovației!

Astăzi explorez utilitatea de a utiliza întrebările potrivite pentru a stârni inovația. Plus, lansez o rubrică nouă despre noutăți în patente. Cine, ce patente mai depune. Despre cum au fost inventate bomboanele M&Ms, doar în varianta online.

Stresul administrării oricărei afaceri, cu succes chiar moderat, este foarte consumator de energie și timp. Prin urmare, nu este de mirare dacă firmelor le lipsește uneori timpul necesar să facă un pas în spate și să gândească creativ la inovație.

Doar câteva companii își pot permite să-și trimită echipele să reflecteze asupra mersului afacerilor în cabane de lux în creierul munților. Dar ne este la îndemână tuturor să adoptăm comportamentele de gândire pe care aceste locuri sunt menite în mod ideal să le provoace. Putem adopta obiceiul de a „face un pas înapoi” la nivel mental și să ne întrebăm dacă viitorul afacerii noastre ar putea fi puțin diferit și mai bogat decât trecutul său.

Există câteva întrebări pe care le poți utiliza pentru a genera o gândire fructuoasă:

La ce ar putea spera clientul meu în secret?

Sună ciudat, dar mulți clienți în mod privat (și neclar) își au speranțe în companii care merg cu mult dincolo de ceea ce oferă aceste companii în prezent. O modalitate excelentă de a inova este să exploatezi aceste speranțe secrete și să construiești produse și servicii pentru a le îndeplini. Posibilitățile de creștere pot fi enorme.

Luați câteva dintre speranțele care plutesc în jurul industriei călătoriilor. Luați în considerare un hotel de 4 stele din Mamaia sau Olimp. Ceea ce oferă clienților săi în prezent include: un ștrand cu piscine adânci, un centru spa, terenuri de tenis, un restaurant elegant și facilități de sporturi nautice. Dar este evident că aceste elemente nu reprezintă limita speranțelor pe care clienții le-ar putea aduce la hotel atunci când merg acolo, călătorii ar putea, de asemenea, să spere că:

– își pot rezolva în sfârșit anxietățile legate de carieră

– relațiile lor cu copiii lor s-ar putea îmbunătăți

– s-ar reconecta cu partenerul lor

Aceste trei speranțe nu sunt abordate în prezent, dar a le lua pe fiecare în serios ar putea însemna înființarea a trei noi linii de business (un coach de dezvoltare profesională, un terapeut de familie, unul de consiliere matrimonială).

Sau să ne uităm la unele dintre speranțele secrete pe care oamenii le au față de companiile de servicii financiare. Când ne dăm un pas în spate, o bancă nu este doar un loc pentru a-ți ține banii în siguranță, cu o dobândă competitivă și un serviciu decent pentru clienți. Ne dorim aceste lucruri, desigur, dar speranța secretă mai puțin articulată este despre altceva: să trăiești bine în jurul banilor. Când vine vorba despre bani, avem întrebări despre cum să facem față invidiei, griji cu privire la cum și pe ce să cheltuiești banii, speculații despre cum să faci bani și dorințe despre cum să-i înveți pe copii despre valoarea banilor.

Există oportunități mari pentru sectorul financiar de a înțelege mai corect cele mai mari nevoi și ambiții ale oamenilor în ceea ce privește banii. O cale cu bătaie lungă către creștere apare ori de câte ori companiile se consideră capabile să abordeze nu doar o problemă locală, ci și una dintre marile teme ale existenței.

Există probleme învecinate pe care le-am putea rezolva?

Problema pe care o rezolvi există în altă parte? Ar avea sens să intervii și acolo?

Designerul Giorgio Armani și-a fondat afacerea de îmbrăcăminte în 1975 și a obținut curând un succes pe scară largă. Ceea ce l-a motivat a fost dorința de a remedia haosul și dezordinea lumii. A făcut asta lucru oferind publicului său o experiență de eleganță simplă oferită prin haine. "Elegance is not about being noticed, it's about being remembered." - zice tag line-ul brand-ului.

Cu timpul, Armani și-a dat seama că probleme similare, legate de dezordine, haos, mizerie, ar putea fi identificate și în alte domenii ale vieții. A rezolvat-o într-o zonă, putea acum să treacă la abordarea lor și în altele?

Asfel, Armani a crescut de la haine la parfumuri la hoteluri și mobilier, oferind aceeași simplitate caracteristică brand-ului.

Ai putea să duci același mesaj în altă categorie?

Este ușor pentru o companie să devină fixată în mediul în care s-a lansat pentru inițial. Și, prin urmare, să nu înțeleagă că mesajul său (care este partea cu adevărat valoroasă) s-ar putea transfera fericit și profitabil.

Acest lucru se poate întâmpla artiștilor. Andy Warhol și-a început cariera făcând picturi. Valorile sale – o privire ironică, jumătate critică, jumătate iubitoare asupra efemerului vieții americane – păreau ideal și poate exclusiv potrivite pânzei.

Dar, cu timpul, Warhol a făcut un pas înapoi și a ajuns la o înțelegere mai bogată. Mesajul lui ar putea exista la fel de fericit într-o carte, un film, niște fotografii sau o revistă. Așa a ajuns să facă un film de două minute despre el însuși mâncând un hamburger de la Burger King.

Aceeași mișcare se poate face și în afaceri. De exemplu, Revista Biz crede că ar trebui să se concentreze exclusiv pe publicare de reviste de business. Dar mesajul său (informații relevante pentru afaceri) ar putea exista în multe alte media. Astfel, Marta Ușurelu și echipa ar putea lua natural decizia de a înființa o companie de evenimente, o platformă digitală și un divizie de consultanță în afaceri. Dacă nu au făcut-o deja 😉

Care este versiunea multiplicată a activității tale curente?

Plecând de la oricare activitatea de bază în afaceri, ne putem întreba: care este versiunea mai mare a acesteia? Sau mai bine, te poți întreba: care este principiul care sta la baza afacerii? Și cum ar fi dacă afacerea ar aplica acel principiu în moduri multiplicate?

Când dezvăluim principiul de bază al unei afaceri, nu ar trebui să ne uităm la ceea ce face de fapt afacerea ca acțiune. Mai exact, principiul unui producător de nuci nu este să facă nuci, ci să facă gustări sănătoase. Principiul unei companii de telefonie nu este fabricarea de telefoane, ci comunicarea. Aceasta înseamnă că ne putem imagina afacerea funcționând în moduri care sunt complet fidele principiilor sale și totuși cu produse și servicii destul de diferite.

Să luăm un lucru foarte mic, simplu, o agrafă și să ne întrebăm care este versiunea mai mare a acesteia. Principiul de bază al agrafei este ordinea temporară. Agrafa este un micro instrument frumos și simplu, dedicat menținerii în ordine a teancurilor de hârtie, permițând în același timp eliberarea lor cu ușurință. Agrafa a fost un progres legat de legare (care leagă și hârtii, dar într-un mod mai permanent, în contradicție cu nevoia de a extrage anumite foi).

Versiunea mai mare a acestei activități ar putea fi în ordonarea dulapurilor, rafturilor, genților sau servietelor. Pentru că în fiecare caz este implicat același principiu. Într-o zi, compania de agrafe ar putea logic să ajungă și la parcări.

Sau luați o companie care produce în prezent dopuri pentru urechi. Principiul său de bază este liniștea. Atinge nevoia de liniște: te poți concentra într-o lume zgomotoasă, în care sunetul este un factor perturbator și intruziv. Acest lucru ar putea s-o ducă către noi piețe; echipamente de anulare a zgomotului, izolație acustică sau lumânări parfumate care promovează stare de liniște și pacea interioară. Ar putea să dezvolte un brand de toalete de lux, care să fie paradisuri de liniște sau să reinventeze mănăstirea ca o retragere seculară liniștită. Ai prins ideea!

Inovația este cheia, deoarece – în sensul pe care l-am explorat – este procesul de elaborare a soluțiilor de business la problemele care sunt cele mai importante pentru noi. Produsele pe care orice companie le oferă în prezent ar putea fi doar o mică parte din nevoile reale ale utilizatorului într-o anumită zonă. Redefinirea creativă a zonei de afaceri în care se află compania poate modifica radical sensul sarcinilor sale principale și îți vor arăta unde ar putea fi oportunitățile viitoare.

Happy Accidents

Cum au apărut bomboanele M&Ms?

Conceptul de ciocolată acoperită cu bomboane a fost inspirat de o metodă folosită pentru a le permite soldaților din Războiul Civil Spaniol (1936–1939) să transporte ciocolata în climat cald, fără ca aceasta să se topească. Cel mai longeviv slogan al companiei reflectă acest lucru: "the milk chocolate that melts in your mouth, not in your hand."

În 1932, după o ceartă cu tatăl său, Forrest Mars Sr. de la compania de bomboane Mars s-a mutat în Anglia, unde a început să producă batoane Mars pentru trupe. În timpul Războiului Civil Spaniol, Mars se presupune că a întâlnit voluntari britanici care mâncau mărgele mici de ciocolată acoperite într-un înveliș tare din zahăr, ceea ce împiedica topirea. Într-o epocă în care vânzările de ciocolată scădeau de obicei în lunile de vară din cauza lipsei de aer condiționat, Mars a fost încântat de perspectiva dezvoltării unui produs care să poată rezista topirii la temperaturi ridicate.

Noutăți patentate

Google vrea să ne cunoască obiceiurile de navigare ca pe buzunarul său.

Compania caută să breveteze ceea ce numește „predicția pe pagină a intenției utilizatorului”, cu scopul de a face navigarea mai eficientă. Pe baza informațiilor cum ar fi modul în care un utilizator a ajuns la o anumită pagină web, cât timp rămâne utilizatorul pe pagina respectivă și ce conținut este afișat, Google folosește învățarea automată pentru a determina unde utilizatorul poate face clic în continuare. Apoi, acest sistem va suprapune o casetă mică, pe care se poate face clic, cu conținut suplimentar pe baza acelei predicții.

1 aplicație

BOOLV AI - Un instrument AI care transformă informațiile despre un produs, o pagină sau imagini în videoclipuri promoționale uimitoare cu doar câteva click-uri.

Îți mulțumesc că ai citit până aici. Dacă acest newsletter te-a ajutat sau te-a inspirat, trimite-l unui prieten. Se poate abona AICI La fel și tu, dacă ai primit email-ul de la un prieten 😉

Pe curând!

Claudiu

Join the conversation

or to participate.