Joaca este o treabă foarte serioasă

Care-i legătura dintre pian, cutia muzicală, războiul de țesut și programare?

Salut! Îți mulțumesc că te-ai abonat la ”Gândește FIX pe dos!. Ediția asta va ajunge la 100 de abonați. Celebrate good time, come on! 🕺 

În ediția de săptămâna asta discut despre importanța jocului la locul de muncă în stimularea creativității. Și despre legătura dintre pian, război de țesut și programare.

We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing.” - George Bernard Shaw

Ați observat vreodată cum jocul poate stimula creativitatea și inovația în viața noastră? Poate părea paradoxal, dar joaca ne poate ajuta să găsim soluții la probleme dificile, să ne antrenăm imaginația și să ne îmbunătățim abilitățile de gândire abstractă.

Într-o lume în care suntem mereu ocupați și ne luptăm cu termene-limită foarte strânse, jocul poate fi un mod eficient de a ne elibera mintea și de a ne relaxa. Mai mult decât atât, jocul poate fi o modalitate de a ne dezvolta creativitatea și de a ne antrena abilitățile cognitive.

Jocul ne ajută să ne antrenăm capacitatea de a ne imagina posibilități diferite și ne încurajează să gândim în moduri neconvenționale. În jocuri, suntem adesea puși în situații noi și dificile, unde trebuie să găsim soluții ingenioase pentru a trece la nivelul următor. Această experiență ne poate ajuta să fim mai creativi în viața de zi cu zi, atunci când trebuie să găsim soluții inovatoare pentru problemele noastre de afaceri sau personale.

Jocul poate fi o modalitate de a ne conecta cu alți oameni și de a ne dezvolta abilitățile de colaborare și comunicare. Jocurile de echipă, cum ar fi jocurile de team building, joaca de simulare creativă sau sporturile de echipă, ne pot ajuta să învățăm să lucrăm împreună pentru a atinge un obiectiv comun. Aceste abilități sunt esențiale pentru succesul nostru în viața profesională și personală. Studiile arată că, chiar și la locul de muncă, jocul crește creativitatea, productivitatea și coeziunea grupului.

Jocul este distractiv, dar „scopul” său este foarte serios; este una dintre primele moduri prin care învățăm. Cel mai important, un alt studiu arată cum jocul facilitează gândirea perspicace, divergentă - cu alte cuvinte, creativitatea.

Am observat toate astea în săptămâna care a trecut în echipele cu care am lucrat. Mai întâi, am facilitat un team building, împreună cu prietenii de la Hoinar Events, pentru a o echipă numeroasă și multi națională.

Ei bine, în momentul în care am început activitățile dedicate jocurilor de echipă, modelate în format de aventură/quest, în care trebuia să bifezi anumite task-uri și să rezolvi ghicitori pentru a-ți fi dezvăluit următorul obiectiv, oamenii au intrat imediat în modul de joacă și au re devenit copii. Deși distribuția pe vârste era diversă, asta nu i-au împiedicat să colaboreze, să se sprijine unii pe ceilalți și să se distreze pentru a-și atinge obiectivele. Creativitatea de care au dat dovadă pentru a depăși provocări și a veni cu moduri de abordare astfel încât să le fie validate soluțiile, a atins cote care de obicei nu sunt atinse în activitatea de la muncă. Faptul că au petrecut timp împreună făcând activități în care consecințele eșecului sau ale greșelilor nu aveau urmări dureroase și faptul că au avut spațiu să contribuie toți, să vină cu propuneri și moduri de abordare fără să le fie teamă de respingere, i-a stimulat să aibă o experiență foarte valoroasă

Un alt moment în am observat cum joaca stimulează creativitate, a avut-o marți, când am facilitat un workshop de gândire creativă și mapare de proces, unor studenți de la un curs opțional ”Dezvoltare Abilități Antreprenoriale”, susținut de Lidia Alexa la Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” din Iași. Imediat după ce am terminat partea teoretică și am trecut la partea aplicată în care studenții au trebuit să deseneze, să rezolve ghicitori gândind lateral, să gândească aplecat și în detaliu pentru a mapa un proces familiar, sala s-a animat și toată lumea a devenit implicată, dornică să găsească rezolvări creative și să se joace. Fără teama de a fi judecați sau că sunt notați.

Având în vedere legătura strânsă dintre creativitate și inovație, organizațiile și angajații trebuie să regândească ce înseamnă a fi creativ. Fiecare angajat din fiecare departament poate beneficia de puterea de a deveni mai implicat, mai productiv și, în cele din urmă, de a ajuta la promovarea afacerii. La nivel de bază, organizațiile se pot asigura că locul de muncă este configurat pentru a încuraja colaborarea și gândirea inovatoare.

Angajații au nevoie să audă că este în regulă să fie creativi, chiar dacă le iese. Deoarece asta implică să faci ceva nou, există un risc inerent în eșua. A avea o plasă de siguranță psihologică ajută. Acest lucru poate fi așa de simplu cum ar fi să le spui în mod explicit celor care-ți rapoartează direct despre importanța creativității și să-i încurajezi verbal să-și asume riscuri calculate.

Așadar, dragi prieteni, nu subestimați puterea jocului în dezvoltarea creativității și a abilităților cognitive în a a avea impact pozitiv asupra performanțelor financiare. Încercați să integrați jocul în viața echipelor și a organizațiilor și o să vedeți cum vă ajută să vă îmbunătățiți performanțele și să le dezvoltați abilitățile.

Spor la joacă!

Care-i legătura dintre pian, cutia muzicală, războiul de țesut și programare?

Prin anii 1500 și 1600, mulți oameni devin interesați de cutii muzicale programabile, cele cu cilindri mici care sunt proiectați inițial pentru a reda melodii. Se putea scoate cilindrul și pune unul nou, iar acesta va reda o melodie diferită. Deci, mașina este deschisă la diferite moduri de a se comporta dacă puneți noi forme de cod în interiorul ei. Aceasta este o idee incredibil de profundă – mașini care nu au un singur scop, ci sunt deschise la noi comportamente cu diferite tipuri de cod.

Evident că acum trăim într-o lume în care această idee a transformat fiecare parte a societății, dar acea idee a fost menținută vie doar prin muzică timp de sute și sute de ani. Oamenii au fost amuzați de aceste mici mașini automate de redare a muzicii, care sunt antecedentele pianelor. Toate păreau doar o distracție inactivă, nu ceva serios. A fost mișto. A fost o inginerie uimitoare, dar nu făcea altceva decât să ne distreze.

Cu excepția unui tip Jacques de Vaucanson care, pe la mijlocul sec. XVII, a început să spună, ei bine, așteaptă o clipă, cum ar fi dacă am lua acestă idee și, în loc să o programăm pentru a cânta muzică, am programa-o să țeasă pânză colorată? A început să se gândească la această idee. Nu prea a funcționat, din cauza cilindrilor mecanici, dar pe baza muncii lui, în cele din urmă Joseph-Marie Jacquard a venit cu ideea de a folosi cartele perforate, iar așa au apărut războaiele de țesut Jacquard, care sunt niște dispozitive incredibil de importante în istoria textilelor. Acea idee l-a influențat apoi pe Charles Babbage, care a folosit carduri perforate pentru a crea primul computer programabil. Cardurile perforate au continuat să facă parte din tehnologia de calcul până în anii 1970.

PRO TIP

Utilizări Alternative

Este un exercițiu care încurajează gândirea divergentă – capacitatea de a genera idei sau soluții dintr-o singură informație. Această abilitate este considerată a fi unul dintre cei mai importanți factori ai creativității.

Exercițiul vă cere să veniți cu cât mai multe idei posibile despre cum să folosești un anumit articol, cât mai comun posibil (cărămidă, ac de siguranță etc) în 3 minute. Un lucru grozav este că, cu cât exersezi mai mult, cu atât devine mai ușor, deoarece mintea ta începe să aplice automat acest mod de a gândi oricărei situații de viață.

One App

STUNNING - Creați site-uri web, inclusiv copywriting și imagini în câteva secunde.

Microsoft's Bing Image Generator - Instrument AI gratuit, inclus în Bing, care generează imagini doar cu text. Calitatea este excepțională!

Îți mulțumesc că ai citit până aici. Dacă acest newsletter te-a ajutat sau te-a inspirat, trimite-l unui prieten. Se poate abona AICI

Pe curând!

Claudiu

Join the conversation

or to participate.