Luptă pentru mine, nu-mi vinde!

Rebel pentru o cauză. Afaceri de succes în stil punk.

Salut!

Îți mulțumesc pentru că te-ai abonat la ”Gândește FIX pe dos!”, singurul newsletter din România dedicat creativității și inovației.

Înainte să intrăm în subiectul de azi, vă anunț că pe 23 ianuarie de la 18:00, voi invitatul comunității “People of Design” Iași. O ediție specială, alături de “People of Tech” cu Marius Lupu. La Fab Lab 3, pe Morilor 56. Mi-ar plăcea să ne vedem acolo.

Să purcedem. Despre afaceri în stil punk.

Este adevărat că afacerile au nevoie de conformiști, dar pentru a prospera și a se reinventa – pentru a fi înaintea tendințelor – și afacerile au nevoie de oameni ca tine! Oameni care au acel etos punk în inimă și curajul de a da cu piciorul normei și de a contesta doctrinele trecutului.

Așa cum fiecare consiliu de conducere al corporațiilor de astăzi ar trebui să fie reprezentat în mod egal, prin diversitatea de rasă, gen și sexualitate, în fiecare consiliu ar trebui să fie prezentă o persoană cu gândire creativă și cel puțin un rebel!

Astăzi o să vă povestesc despre BrewDog. 👇👀

Poate că ai auzit prima dată de BrewDog în 2012, când compania a proiectat o imagine a fondatorilor săi goi pe Parlamentul Regatului Unit, atunci când Diageo a intervenit pentru a împiedica BrewDog să câștige premiul “Innkeeper of the Year”.

Sau poate că a fost în 2014 când Brewdog a lansat o nouă bere numită „Hello, My Name Is Vladimir” cu o poză a liderului rus în travesti, în semn de protest față de noua lege din Rusia care interzice propaganda gay.

Sau poate a fost în 2016 când BrewDog a condus un tanc prin Londra pentru a sărbători deschiderea primului său pub din Londra.

BrewDog tank

Dar, iată cum NU ai aflat despre BrewDog, nu ai văzut niciodată un logo BrewDog pe vreun tricou sport, o mașină de curse sau o reclamă la Superbowl. Nu ai văzut niciodată vreun comunicat de presă BrewDog trimis la un milion de agenții și portaluri de știri. Nu ai văzut niciodată reclame cu BrewDog pe rețelele sociale.

Nu au trebuit niciodată. Erau deja celebri.

BrewDog a fost fondată de James Watt în 2007. Este singura companie din istoria Regatului Unit care a fost inclusă pe lista “Sunday Times” a companiilor cu cea mai rapidă creștere timp de șase ani consecutiv. În timp ce vânzările de bere din Marea Britanie au scăzut cu -2,5% anual între 2014 - 2021, vânzările Brewdog au crescut cu 38,5% anual. Berea sa emblematică, Punk IPA, a fost cea mai vândută bere artizanală în Marea Britanie timp de trei ani consecutivi, iar în 2017 cinci dintre primele zece beri artizanale cele mai vândute din Marea Britanie au fost mărci BrewDog. BrewDog este o dovadă că atitudinea rebelă ca strategie de afaceri funcționează.

Brandul său este atât de ireverent, îndrăzneț și provocator, încât a creat o nouă categorie, mai degrabă decât doar un nou intrat într-o categorie existentă, stagnantă. BrewDog a văzut că există un client uriaș, în mare parte tăcut, care nu se încadra în demografia saturată de consumatori a Lager sau Old Man Ale: rebelii. Punkerii sunt gânditori sfidători, unici și independenți. În bună tradiție britanică. Pentru BrewDog, strategia a fost să fie atât de ciudată, ireverențioasă și îndrăzneață, încât consumatorul punk l-a îmbrățișat pe BrewDog ca pe o revoltă - nu doar ca pe o bere. Mai mult, compania a devenit unul din cei mai buni angajatori din UK. Not bad for a bunch of punks!

Iată care sunt pilonii strategiei lor:

Când provoci autoritatea câștigi autoritate

Iată o listă scurtă cu fiecare autoritate de reglementare, țară sau companie puternică care a încercat să lupte împotriva sau să interzică BrewDog:

Rusia, China, Grupul Portman (organism de reglementare a alcoolului din Regatul Unit), Innis & Dunn (un conglomerat de microberării scoțiene), Diageo.

Sună înfricoșător, nu? Totuși, cred că există un secret pe care BrewDog nu l-au spus niciodată: nu au fost niciodată urmăriți cu adevărat de ăștia. Nu chiar. Bănuiesc că au fost câteva notificări urâte la scară mică trimise de vreun manager pe care orice avocat decent le-ar respinge drept o prostie. Dar BrewDog a îmbrățișat aceste misive ca pe o oportunitate. Îmbrățișând lupta, Brewdog a demonstrat că creșteau prea repede pentru a fi ignorați. Că o rețea nedreaptă de obstrucționiști puternici conspira pentru a-i elimina. BrewDog a devenit sinonim cu lupta împotriva nedreptății. Brandul lor a devenit o mișcare pentru cei defavorizați, rebeli, punk, mai degrabă decât o opțiune pentru cei cărora le plac IPA-urile cu hamei.

De asemenea, însemna că nu au cheltuit o avere pe reclame plătite.

Lecția aici este că actele provocatoare de sfidare sunt o modalitate extrem de rentabilă de a construi solidaritatea cu clienții tăi principali. Ei te văd că lupți pentru ei. Toți ceilalți doar le vând ceva.

Când provoci autoritatea, câștigi autoritate.

Nu alege niciodată între a-ți servi clienții sau investitorii

În 2009, BrewDog a închiriat un elicopter și a aruncat pisici grase împăiate, cu parașute în fața Bursei din Londra. Acest lucru a fost pentru a sărbători faptul că NU se listează la Bursa de Valori din Londra. În schimb, au lansat cea mai mare campanie de crowdfunding din istoria Marii Britanii, capital pentru rebeli. În timpul crizei financiare din 2009, compania și-a maximizat liniile de credit. S-a confruntat cu alegerea de a aduce investitori externi sau de a strânge capital de la fanii săi. A ales-o pe cea din urmă și a fost cea mai de succes campanie de crowdfunding din istoria Marii Britanii, strângând un capital estimat la 100 de milioane de dolari de la clienți. Aceste cote au crescut de cinci ori. De asemenea, BrewDog a strâns capital din capitalul privat, dar clienții săi dețin o participație mai mare decât investitorii instituționali. Acest model de finanțare a consolidat Brewdog ca o mișcare și o comunitate, mai degrabă decât doar un brand. S-a asigurat că nu va trebui niciodată să aleagă între cerințele clienților săi și ale investitorilor săi. Erau una și aceeași.

“Ciudații” devin antreprenori rebeli

Când BrewDog s-a extins în SUA, James Watt a filmat un interviu cu CEO-ul său din SUA, Tanisha Robinson, o femeie mormonă, gay, de culoare, din zona rurală din Missouri. James și Tanisha au vorbit despre cum e să crești „ciudat”, despre faptul că sunt din punct de vedere cultural outliers și despre cum le-a alimentat asta succesul ca antreprenori.

James a explicat „Mulți oameni care s-au descurcat bine în afaceri, în special antreprenorii, au trecut printr-o perioadă în care nu se prea potrivesc undeva. Și când nu te încadrezi undeva, pui mai puțin accent pe ceea ce cred oamenii. Uneori trebuie să fii amorțit de sentimentele oamenilor. Devii neînfricat să exprimi ceea ce gândești și nu te temi de consecințe.” Mai multe despre filozofia lui James puteți citi în cartea “Afaceri în stil punk” apărută la Publica.

Exact genul ăsta de dinamică este premisa din spatele comunității de rebeli în afaceri pe care vreau s-o construiesc în jurul “FIX pe Dos!”. Mulți oameni care au succes în afaceri nu se încadrează în comunitățile create pentru liderii de afaceri de succes. Mulți lideri incredibili din companii uriașe nu sunt seduși de forumuri de afaceri scrobite și sterile sau de grupuri lipsite de energie, unde se face frumos și se bifează activități. Mulți antreprenori uluitori nu se încadrează în arhetipul fondatorului techbro/girlboss. Pe mine mă interesează rebelii din afaceri. Multă vreme, rebelii din afaceri au fost nevoiți să adere la comunități care nu au fost create pentru ei și care nu le-au plăcut în mod deosebit - adesea pentru că părea nașpa să nu se alăture. (M-am alăturat și eu la câteva și nu e ce-mi trebuie).

Scopul meu este ca “FIX pe Dos!” să fie pentru comunitățile de afaceri ceea ce BrewDog este pentru fabricile de bere. Join the revolution!

Cunoști antreprenori sau echipe care ar putea beneficia de ajutor pentru a dezvolta servicii și produse mai bune? Dacă da, te rog să împărtășești newsletterul cu ei. Îți vor mulțumi pentru asta!

Ai o părere sau ceva interesant de împărtășit? Te rog să-mi trimiți un e-mail. Aștept cu nerăbdare să ne auzim!

P.S. Ai nevoie de training sau consultanță în creativitate sau inovație?

Facilitez workshop-uri de inovație și creativitate concepute pentru a-ți accelera inovația, pentru a oferi direcție strategică și claritate. Răspunde la acest email pentru detalii.

În ciuda celor mai bune intenții, multe companii nu știu cum să profite la maximum de abilitățile creative care se agită în interiorul lor.

De aceea există ”Gândește FIX pe dos!”

Există pentru a face un lucru: Pentru a vă ajuta să profitați la maximum de mintea voastră.

Stay creative!

Claudiu

Join the conversation

or to participate.