Tehnici de rezolvare a problemelor

Salut!

Îți mulțumesc pentru că te-ai abonat la ”Gândește FIX pe dos!”, singurul newsletter din România dedicat creativității și inovației.

În ediția de azi, îți prezint câteva tehnici de rezolvare a problemelor pe care le poți aplica în activitatea ta.

Indiferent de locul de muncă și de industrie, există anumite abilități soft care sunt apreciate universal de angajatori. Rezolvarea problemelor este una dintre ele, dar abilitatea de a rezolva probleme nu este o abilitate care vine în mod natural pentru toată lumea. De fapt, rezolvarea problemelor poate fi o abilitate foarte dificil de stăpânit.

Pe măsură ce lumea devine mai complexă, capacitatea de a ajunge la cauza problemelor și apoi de a le rezolva va deveni din ce în ce mai apreciată. Așadar, dacă aveți nevoie să vă îmbunătățiți abilitățile de rezolvare a problemelor ca răspuns la această cerere tot mai mare de soluții la probleme cu grad de complexitate mare, îți împărtășesc câteva metode practice prin care să-ți dezvolți această abilitate.

Ce sunt abilitățile de rezolvare a problemelor?

În primul rând, la ce ne referim când vorbim despre abilitățile de „rezolvare a problemelor”? Abilitățile de rezolvare a problemelor sunt acelea care ne permit să identificăm și să înțelegem cauzele unei probleme, apoi să o rezolvăm. Acest lucru poate implica rezolvarea problemelor care afectează întreaga companie, cum ar fi scăderea ratelor de retenție a clienților sau provocări care ne afectează doar pe noi, cum ar fi pregătirea insuficientă.

În timp ce problemele pe care le putem întâlni la locul de muncă sunt nesfârșite, putem rezolva zone complexe utilizând un proces inteligent și eficient de rezolvare a problemelor.

“Ești plătit direct proporțional cu dificultatea problemelor pe care le rezolvi”. Zice Elon Musk. Și are dreptate. A învăța să rezolvi problemele este una dintre cele mai bune investiții pe care le vei face vreodată – acum mai mult ca niciodată. Rezolvarea problemelor nu se învață prin școală. Dar este ceva ce probabil ar trebui să învățăm.

Uite câteva dintre cele mai bune metode de rezolvare a problemelor pe care le puteți utiliza imediat:

O cauză imediată este cauza cea mai imediat observabilă a unei probleme. Simptomul. Cauza principală este motivul de bază. Boala. Când rezolvăm probleme, trebuie să găsim cauza principală pentru a ne asigura că nu se va mai repeta.

Cum facem asta?

Metoda celor 5 DE CE

5 Why

Principiul piramidei Minto

Un cadru dezvoltat de McKinsey pentru scrierea și prezentarea ideilor. „Un instrument care te ajută să afli ce crezi.”

Proces:

  1. Începe mai întâi cu problema

  2. Grupează și rezumă argumentele de susținere

  3. Ordonează în mod logic ideile care susțin argumentația

Minto

Diagrama Ishikawa (Fishbone)

O diagramă care indică cauzele principale ale unei probleme.

Pași:

  1. Definește problema

  2. Identifică factorii care contribuie la asta

  3. Găsește cauzele principale posibile legate de fiecare factor

  4. Analizează diagrama

Inversiunea

Când rezolvi probleme, ia în considerare opusul a ceea ce dorești - scenariul sau soluția în cel mai rău caz. Acum întreabă: „Cum evit să se întâmple asta?” Inversiunea te învață ce să eviți pe drumul spre succes. A evita prostia este mai ușor decât a căuta excelența.

Issue Tree

Arborele problemei este o diagramă vizuală care te ajută să desfaci o problemă sau o întrebare mai mare în mai multe întrebări mai mici, mai rezolvabile. Acestea îți permit să identifici cauzele fundamentale ale unei probleme, precum și să identifici soluțiile potențiale ale acesteia.

Rezolvarea problemelor nu înseamnă doar a răspunde la (și a remedia) mediul care există astăzi. Este, de asemenea, despre inovare, crearea de lucruri noi și schimbarea mediului pentru a-l face mai dezirabil. Rezolvarea problemelor ne permite să identificăm și să exploatam oportunitățile și să exercităm un anumit nivel de control asupra viitorului.

Abilitățile de rezolvare creativă a problemelor și procesul de rezolvare a problemelor sunt o parte critică a vieții de zi cu zi, atât ca indivizi, cât și în organizații. Dezvoltarea și rafinarea acestor abilități prin formare, practică și învățare poate oferi capacitatea de a rezolva probleme mai eficient și, în timp, de a aborda problemele cu un grad mai mare de complexitate și dificultate.

Get creative!

Tutorial AI

Cum să faci design-ul un site web folosind Midjourney. M-am jucat un pic cu Midjourney să văd ce iese dacă vreau să fac design-ul unui website. Încercați promptul de mai jos:

Landing Page for [subject website], header, hero, cta, UX, UI, full page, beautiful website, usability, high resolution, CSS design award

A ieșit asta pentru un site de e-commerce. Poți personaliza, schimba parametrii în funcție de ce vrei să obții. Have fun!

Ecommerce

Cunoști creatori și antreprenori care ar putea beneficia de ajutor cu această problemă? Sau care au preocupări în domeniul inovației? Dacă da, te rog să împărtășești newsletterul cu ei. Îți vor mulțumi pentru asta!

Ai o părere sau ceva interesant de împărtășit? Te rog să-mi trimiți un e-mail. Aștept cu nerăbdare să ne auzim!

P.S. Ai nevoie de training sau consultanță în creativitate sau inovație?

Facilitez workshop-uri de inovație și creativitate concepute pentru a-ți accelera inovația, pentru a oferi direcție strategică și claritate. Răspunde la acest email pentru detalii.

În ciuda celor mai bune intenții, multe companii nu știu cum să profite la maximum de abilitățile creative care se agită în interiorul lor.

De aceea există ”Gândește FIX pe dos!”

Există pentru a face un lucru: Pentru a vă ajuta să profitați la maximum de mintea voastră.

Stay creative!

Claudiu

Join the conversation

or to participate.