🎨 Zilele recoltei

Cum să ai un restart reușit în septembrie

Salut!

Am revenit din vacanță și mărturisesc că mi-a fost dor să reiau febra documentării și pregătirii newsletter-unui. Îți mulțumesc pentru că te-ai abonat la ”Gândește FIX pe dos!”. E fain să știu că este cineva care îl așteaptă și citește cu interes. Sau cel puțin așa îmi place să cred 🤩.

Trecerea de la zilele leneșe ale verii la lumea plină de viață a afacerilor din septembrie poate fi o experiență bruscă și descurajantă. Cu toate acestea, începutul toamnei prezintă o oportunitate unică de a valorifica puterea creativității.

În timp ce majoritatea oamenilor de afaceri și antreprenori, inclusiv eu, vă vor spune că nu se opresc niciodată, prețuiesc încetinirea din iulie și august. Nu mă deranjează să muncesc din greu, dar mă afectează pierderea vremii calde și zilele lungi cu soare. De aceea îmi plac foarte tare lunile de Septembrie cu vreme blândă și însorită.

În ediția de azi, despre restart, perseverență, schimbarea perspectivei și satisfacția recoltei.

Motivația în viață este un lucru intern. Indiferent de câte recompense externe, trebuie să ne motivăm din interior, iar septembrie este luna perfectă pentru a face asta. Claude Monet avea aproape 50 de ani când lumina de la sfârșitul verii și începutul toamnei i-a dat motivația și sentimentul de reînnoire care i-au schimbat întreaga carieră.

Găsește o nouă perspectivă

Câteva lucrări realizate în perioada septembrie 1890 - primăvara 1901

În mai 1890, Monet scrisese în jurnalul său că a văzut căpițe de fân uriașe și că plănuia să le picteze. Totuși, așa cum încercase de mai multe ori în acea vară, nimic din ceea ce a făcut nu l-a mulțumit. Perspectiva nu era corectă și a decis să pună proiectul pe în așteptare.

Dar, la sfârșitul lunii septembrie a acelui an, și-a dat seama că, în același mod în care fermierii își adună recolta și viticultorii își culeg cei mai buni struguri în jurul acestui ciclu, vremea a fost în sfârșit potrivită să capteze lumina, adâncimea umbrelor și culorile din jurul unei grămezi de fân în iubitul lui Giverny.

Nu se schimbase nimic, cu excepția anotimpului. Dacă vă permiteți să vedeți lucrurile din acest punct de vedere, o perspectivă reîmprospătată poate transforma ceea ce este plictisitor și banal în oportunități interesante pentru a vă dezvolta practica sau afacerea, observând lucruri pe care este posibil să le fi ratat înainte.

Perseverența dă întotdeauna roade

Una dintre minunile pe care ni le-a oferit tehnologia este că a redus timpul în care facem lucrurile la o fracțiune din ceea ce ne-ar fi luat acum 20 de ani. Dar a creat și o așteptare că succesul trebuie să se întâmple peste noapte. Vremurile noastre au adus cu siguranță prosperitate masivă, accelerată și succes pentru mulți, dar anumite lucruri necesită mai multă perseverență decât altele.

Monet s-a gândit serios la acest nou subiect și a scris în jurnalul său că, deși încercarea de a surprinde această scenă nu a funcționat înainte, septembrie a adus dorința de a se implica pentru a o finaliza: „Dar acum că am pictat cum arată o căpiță de fân la sfârșitul verii, cred că trebuie să pictez cum arată o căpiță de fân la sfârșitul toamnei. Și dacă o pictez toamna, trebuie s-o fac și la sfârșitul iernii. Și apoi sfârșitul primăverii. Rahat."

Rețineți că Monet credea că nu e de ajuns un singur tablou. Intuitiv, a fost convins că trebuie să se angajeze într-o serie întreagă care i-a luat aproximativ șapte luni până la finalizare.

Nu știa că va face istorie cu acea decizie. “Les Moules” l-au făcut pe Monet primul artist care a pictat o cantitate atât de mare de tablouri cu același subiect, diferențiate de lumină, anotimp, atmosferă și perspectivă.

Culege roadele

Les Moules (1890) ulei pe pânză. Cumpărat de Hasso Plattner pentru 110,7 mil $ în 2019.

După perioadele de incubare a ideilor din timpul verii, timpul pentru a culege roadele vine în toamnă. Când s-a întâmplat acest lucru, cariera de 35 de ani a lui Monet cunoscuse multe respingeri, mai multe schimbări de stil și multe suișuri și coborâșuri financiare. Și apoi a văzut ceva în acele căpițe de fân din septembrie care nu-i era disponibil vara și norocul i s-a schimbat dramatic.

Seria “Căpițe de fân” a fost un succes financiar. Zece din cele douăzeci și cinci au fost vândute direct din studio unor colecționari pricepuți. Cincisprezece dintre ele au fost expuse de celebrul dealer francez Paul Durand-Ruel în mai 1891, iar majoritatea picturilor au fost vândute în decurs de o lună. Au fost deosebit de populare printre colecționarii americani, douăzeci dintre lucrări aterizând în Statele Unite.

Odată cu acest punct de cotitură, prețurile lui Monet au început să crească abrupt. Drept urmare, a reușit să cumpere definitiv casa și terenul de la Giverny și să înceapă să construiască faimosul său iaz cu nuferi. Bogăția și succesul au rămas consecvente în viața lui după seria căpițelor de fân. În 2019, unul dintre ele s-a vândut la licitație pentru 110,7 milioane de dolari, devenind cel mai scump tablou al lui Monet.

Când te simți tentat să plângi sfârșitul verii, gândește-te cum septembrie oferă o perspectivă reînnoită și promisiunea recoltei. Dacă ai avut un fel de vară aridă din punct de vedere creativ sau în afaceri, amintește-ți de acest moment de cotitură din viața lui Monet. Abundența și frumusețea acestui nou anotimp așteaptă să fie culeasă și admirată.

AI - ul mai creativ decât oamenii?

AI-ul este destul de bun la generarea de idei. Dar cât de bun? Este mai bun decât oamenii?

Profesorii Christian Terwiesch și Karl Ulrich de la Universitatea din Pennsylvania, au pus aceste întrebări la încercare într-un nou studiu (PDF) în care au comparat 200 de studenți de la Wharton MBA cu ChatGPT.

Ei le-au solicitat atât studenților, cât și ChatGPT aceeași cerință: „generați o idee pentru un nou produs sau serviciu atrăgător pentru studenți, care ar putea fi disponibil pentru 50 USD sau mai puțin”. Au judecat creativitatea răspunsurilor după următoarele criterii:

  • Cantitatea de idei

  • Calitatea medie a ideilor

  • Numărul de idei cu adevărat excepționale

Iată ce au descoperit:

  • Cantitatea de idei: fără a fi surprinzător, ChatGPT a produs idei la un ritm considerabil mai rapid decât oamenii.

  • Calitatea medie a ideilor: probabilitatea medie de cumpărare a unei idei generate de oameni a fost de 40%, în timp ce ideile generate de ChatGPT au obținut un scor de 47%.

  • Numărul de idei cu adevărat excepționale: Din primele 10% dintre idei, 88% au fost generate de ChatGPT, în timp ce doar 12% au fost generate de studenți.

Studiul adaugă încă o cărămidă la ceea ce este acum un volum în creștere de dovezi ale performanței remarcabile a Generative AI în sarcini care anterior erau considerate exclusiv de domeniul uman.

Îți mulțumesc că ai citit până aici. Dacă acest newsletter te-a ajutat sau te-a inspirat, trimite-l acelui prieten în care crezi și pe care ești convins că-l va bucura. Se poate abona AICI. Îți mulțumesc!

P.S. Ai nevoie de training sau consultanță în creativitate sau inovație?

Facilitez workshop-uri de inovație și creativitate concepute pentru a-ți accelera inovația, pentru a oferi direcție strategică și claritate. Răspunde la acest email pentru detalii.

În ciuda celor mai bune intenții, multe companii nu știu cum să profite la maximum de abilitățile creative care se agită în interiorul lor.

De aceea există ”Gândește FIX pe dos!” Există pentru a face un lucru:

Pentru a vă ajuta să profitați la maximum de creativitatea minții voastre.

Să ai o săptămână creativă! Pe curând!

Claudiu

Join the conversation

or to participate.